fbpx
Gratis verzenden boven 35 euro, altijd plasticvrij!

Shea boter

Shea boter
15 december 2019 Marlies van Heusden
Sheabutter

Shea boter of Shea butter is een 100% natuurlijke en plantaardige boter. Deze ivoorkleurige romige boter heeft een typische nootachtige geur. West-Afrikaanse vrouwen maken al eeuwen gebruik van haar heilzame werking. Door de hoge hoeveelheid vitamine A, E en F is shea boter namelijk erg verzorgend. De boter kun je perfect gebruiken tegen eczeem, littekens, kleine wondjes en een geïrriteerde huid. Daarom kiezen wij bij Nature Bar ervoor om in elke zeep een gezonde dosis shea boter toe te voegen.

Sommige mensen zweren zelfs dat het rimpels tegengaat.

Oorsprong Shea boter

Een andere naam voor de Shea boom is Karité boom. Deze boom groeit alleen in een 300 km brede strook van Mali naar Ghana, Togo en Benin op de Afrikaanse Savanne. Deze bijzondere boom staat hier vanwege haar vele bijzondere eigenschappen zelfs bekend als de boom des levens. De boom kan enorm hoog (15 meter hoog) en oud (ruim 200 jaar) worden. Pas na 20 jaar groeien er op pruimen lijkende noten aan de boom. En deze noten is waar het om gaat. De noten bestaan voor wel 50% uit rijk vet.

Er zijn twee soorten Shea bomen: de Vitellaria Parodoxa groeiend in West-Afrika (dit is de meest voorkomende bron van Shea Butter) en de Vitellaria Nilotica groeiend in Oost-Afrika (een zeldzamere bron van Shea Butter).

Hoe wordt Shea butter gemaakt?

Shea Boter

Bron: Dominic A. Kyilleh

Het maken van ongeraffineerde shea boter is een bewerkelijk proces.

  1. Plukken van de noten in het wild.
  2. Daarna wassen en drogen.
  3. Vervolgens kraken en roosteren.
  4. Nu volgt het malingsproces, de noten worden fijngemalen tot een donkere bijna chocolade-achtige pasta ontstaat.
  5. Daarna kneedt en spoelt men de pasta urenlang door.
  6. De laatste stap is het verwarmen van de pasta op een laag vuur. De Shea Butter die boven komt drijven is het eindresultaat.

Geraffineerd vs ongeraffineerd

Ongeraffineerd betekent gewonnen en vervaardigd zonder chemicaliën en conserveringsmiddelen. Uiteraard wil je het liefste in alle gevallen de ongeraffineerde variant. Maar bij karité boter is het extra van belang. Geraffineerde shea butter wordt namelijk gewonnen met behulp van hexaan en/of andere chemische oplossers, die veelal achterblijven in het eindproduct. Daarnaast wordt de boter zo hoog verhit dat het wel 95% van de mineralen en vitamines kan verliezen.

Om het overzichtelijk te maken wordt Shea butter onderverdeeld in Klassen A tot en met E.

Klasse A

De beste klasse (A) geeft aan dat de Shea boter ongeraffineerd is. Dit houdt in dat er is alleen water is gebruikt om de boter te scheiden van de noten. De laagste klasse (E) geeft aan dat de shea butter deels verontreinigd is.

De zepen van Nature Bar bevatten alleen biologische klasse A Shea boter. Wij kiezen hiervoor omdat deze boter op een duurzame manier is geproduceerd en nog alle heilzame krachten bevat.

Bijzonder aan Shea boter

In een notendop kun je zaadoliën onderverdelen in twee verzorgende kenmerken. Het verzeepbare deel, dit heeft hydraterende eigenschappen. En het onverzeepbare deel, dit heeft verzorgende eigenschappen. Karitéboter heeft 5 tot 17% van het onverzeepbare verzorgende gedeelte. Dit lijkt misschien weinig maar vele andere oliën bevatten slechts 1%.

Doordat Shea boter zo’n hoog gehalte heeft van de verzorgende eigenschappen, kan Shea Butter je huid heel goed ondersteunen. Geen wonder dat de boom ook wel de bijnaam “Boom des Levens” heeft.